Jadłospis

11.01 -15.01.2021

Poniedziałek

Śniadanie
  • Kakao na mleku z miodem
  • pieczywo mieszane* z masłem
  • polędwica gotowana
  • dżem własnego wyrobu niskosłodzony
  • sałata masłowa
  • papryka
  • jabłko
  • woda miodowo-cytrynowa.

Alergeny
1,7.

Obiad
  • Zupa krupnik z ziemniakami i natką pietruszki
  • gołąbki wieprzowe z białą kapustą
  • bez zawijania w sosie pomidorowym
  • ryż pełnoziarnisty
  • ogórek zielony
  • sok tłoczony jabłkowy.

Alergeny
1,3,7,9

Podwieczorek
  • Frankfurterki koktajlowe
  • pieczywo mieszane* z masłem
  • keczup dla dzieci
  • herbata owocowa.

Alergeny
1,7.

Wtorek

Śniadanie
  • Płatki jęczmienne na mleku
  • pieczywo mieszane* z masłem
  • szynka parzona
  • twarożek naturalny z owocami
  • sałata masłowa ogórek zielony
  • marchewka
  • herbata owocowa.

Alergeny
1,7

Obiad
  • Rosół z mięsa mieszanego z makaronem babuni i natką,udko pieczone w ziołach
  • ziemniaki białe
  • sałata lodowa z koperkiem i jogurtem naturalnym
  • sok tłoczony jabłkowo-marchwiowy.

Alergeny
1,7,9.

Podwieczorek
  • Legumina na mleku
  • mus malinowo- truskawkowy z jogurtem naturalnym
  • sok tłoczony wiśniowy do picia
  • jabłko.

Alergeny
1,7.

Środa

Śniadanie
  • Kawa zbożowa na mleku z miodem
  • pieczywo mieszane* z masłem
  • schab pieczony w ziołach
  • ser żółty
  • sałata masłowa
  • ogórek kwaszony
  • herbata owocowa
  • bakalie (orzechy
  • migdały
  • rodzynki)

Alergeny
1,5,7,8.

Obiad
  • Zupa pieczarkowa z zacierkami i natką
  • pyzy z mięsem
  • surówka z marchewki i pora z dodatkiem chrzanu
  • sok tłoczony jabłkowy.

Alergeny
1,3,7,9.

Podwieczorek
  • Gofry brukselskie
  • dżem truskawkowy własnego wyrobu
  • sok tłoczony pomarańczowy
  • gruszka.

Alergeny
1,3,7.

Czwartek

Śniadanie
  • Płatki owsiane na mleku
  • pieczywo mieszane* z masłem
  • szynka gotowana
  • pasta serowo- jajeczna ze szczypiorkiem
  • sałata masłowa
  • papryka deserowa
  • jabłko
  • napój z soku.

Alergeny
1,3,7,10.

Obiad
  • Zupa ogórkowa z ziemniakami i natką
  • filet z indyka w sosie salsa
  • kasza bulgur
  • brokuły na parze
  • sok tłoczony jabłkowy.

Alergeny
1,7,9.

Podwieczorek
  • Babka piernikowo- marchewkowa z cukrem pudrem
  • sok tłoczony do picia
  • mandarynka.

Alergeny
1,3,7

Piątek

Śniadanie
  • Kakao na mleku z miodem pieczywo mieszane* z masłem
  • indyk wędzony
  • jajko ze szczypiorkiem
  • sałata masłowa
  • rzodkiewka
  • marchewka
  • herbata owocowa.

Alergeny
1,3,7.

Obiad
  • Zupa kalafiorowa z ziemniakami i koperkiem
  • filet z miruny w ziołach na parze
  • ziemniaki
  • surówka meksykańska
  • (biała kapusta
  • kukurydza
  • fasola czerwona
  • marchewka
  • oliwa z oliwek) sok tłoczony wiśniowy.

Alergeny
1,4,7,9.

Podwieczorek
  • Ciasteczka holenderskie półsłodkie
  • czekolada do picia
  • sok owocowy tłoczony
  • banan.

Alergeny
1,7.

 

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
    b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
    c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
    d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
    b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )
    b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
    c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
    d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
    a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
    b) laktitolu;
  8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
  13. Łubin i produkty pochodne;
  14. Mięczaki i produkty pochodne.
    (1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Font Resize