Jadłospis

16.05.2022-20.05.2022

Poniedziałek

Śniadanie
  • Kakao na mleku z miodem
  • pieczywo mieszane* z masłem
  • szynka z wędzarni
  • miód
  • sałata masłowa
  • papryka
  • jabłko
  • woda miodowo-cytrynowa.

Alergeny
Alergeny 1,7.

Obiad
  • Zupa cebulowa z natką
  • klopsy z mięsa wieprzowego w sosie pomidorowym
  • kasza kus-kus
  • ogórek zielony-słupek
  • sok tłoczony jabłkowy.

Alergeny
Alergeny 1,3,7,9.

Podwieczorek
  • Placuszki wytrawne z jabłkami z dodatkiem gruszki
  • kisiel wieloowocowy do picia.

Alergeny
Alergeny 1,3,7.

Wtorek

Śniadanie
  • Płatki ryżowe na mleku
  • pieczywo mieszane* z masłem
  • polędwica wędzona
  • pasta z czerwonej fasoli ze szczypiorkiem
  • sałata masłowa
  • rzodkiewka deserowa
  • marchewka
  • herbata malinowa.

Alergeny
Alergeny 1,3,7,10.

Obiad
  • Zupa pomidorowa na bazie soku ze świeżych pomidorów z makaronem i natką pietruszki
  • kotlet z piersi kurczaka
  • ziemniaki
  • sałata lodowa z jogurtem naturalnym i koperkiem
  • sok tłoczony owocowy.

Alergeny
Alergeny 1,3,7,9.

Podwieczorek
  • Zapiekanka na grahamie z serem żółtym
  • keczup
  • sok tłoczony
  • gruszka.

Alergeny
Alergeny1,7.

Środa

Śniadanie
  • Kawa zbożowa na mleku z miodem
  • pieczywo mieszane* z masłem
  • schab pieczony w ziołach
  • dżem domowy własnego wyrobu
  • sałata masłowa
  • papryka kolorowa
  • herbata owocowa
  • bakalie.(orzechy
  • migdały
  • rodzynki)

Alergeny
Alergeny1,5,7,8.

Obiad
  • Zupa ryżanka z natką
  • filet z miruny na parze w ziołach
  • warzywa po grecku
  • ziemniaki
  • sok tłoczony jabłkowy.

Alergeny
Alergeny 1,4,7,9

Podwieczorek
  • Chałka wytrawna z kruszonką
  • dżem wiśniowy
  • sok tłoczony pomarańczowy
  • winogrono.

Alergeny
Alergeny 1,3,7.

Czwartek

Śniadanie
  • Płatki orkiszowe na mleku
  • pieczywo mieszane* z masłem
  • polędwica parzona
  • serek domowy ze szczypiorkiem
  • sałata masłowa
  • pomidor
  • jabłko
  • herbata malinowo- żurawinowa z cytryną.

Alergeny
Alergeny 1,7.

Obiad
  • Zupa zacierkowa z natką pietruszki
  • polędwica wołowa w sosie własnym
  • kasza pęczak
  • marchewka kostka na ciepło
  • sok tłoczony jabłkowy.

Alergeny
Alergeny 1,7,9.

Podwieczorek
  • Sałatka- brokuły na parze
  • jajko na twardo
  • pomidory polane sosem jogurtowym
  • bułeczka zapiekana z masłem czosnkowym
  • prażone pestki słonecznika sok tłoczony wiśniowy.

Alergeny
Alergeny1,3,7.

Piątek

Śniadanie
  • Kakao na mleku z miodem
  • pieczywo mieszane* z masłem
  • sałata masłowa
  • krakowska z fileta
  • papryka czerwona
  • jajko na twardo ze szczypiorkiem
  • marchewka
  • woda miodowo- cytrynowa .

Alergeny
Alergeny 1,3,7.

Obiad
  • Botwinka młoda z ziemniakami i koperkiem
  • naleśniki domowe z twarogiem białym
  • polewa truskawkowo-malinowa
  • sok tłoczony wiśniowy.

Alergeny
Alergeny 1,3,7,9.

Podwieczorek
  • Strucla domowa z owocami
  • sok tłoczony wiśniowy
  • jabłko

Alergeny
Alergeny 1,3,7.

23.05.2022-27.05.2022

Poniedziałek

Śniadanie
  • Kakao na mleku z miodem
  • pieczywo mieszane* z masłem
  • szynka wędzona
  • miód płynny
  • sałata masłowa
  • papryka kolorowa
  • jabłko
  • herbata żurawinowa z cytryną.

Alergeny
Alergeny 1,7.

Obiad
  • Zupa jarzynowa z ziemniakami i koperkiem
  • pulpet drobiowy w sosie pomidorowym
  • kasza kus – kus
  • fasolka szparagowa na parze
  • sok tłoczony jabłkowy.

Alergeny
Alergeny 1,3,7,9.

Podwieczorek
  • Rogal maślany z serkiem waniliowym
  • sok tłoczony jabłkowy
  • kiwi.

Alergeny
Alergeny 1,3,7.

Wtorek

Śniadanie
  • Płatki owsiane na mleku
  • pieczywo mieszane z masłem*
  • krakowska z fileta
  • pasta rybno- jajeczna ze szczypiorkiem
  • sałata masłowa
  • pomidor
  • marchewka
  • herbata z cytryną i miodem.

Alergeny
Alergeny 1,3,7,10.

Obiad
  • Zupa pomidorowa na bazie soku ze świeżych pomidorów z natką
  • kotlet mielony na parze
  • ziemniaki
  • kapusta młoda z koperkiem
  • sok tłoczony wiśniowy.

Alergeny
Alergeny 1,3,7,9.

Podwieczorek
  • Zapiekanka makaronowa z szynką i żółtym serem
  • keczup dla dzieci
  • jabłko.

Alergeny
Alergeny 1,7.

Środa

Śniadanie
  • Kawa zbożowa na mleku z miodem
  • pieczywo mieszane* z masłem schab pieczony w ziołach
  • sałata masłowa
  • ogórek zielony
  • dżem domowy jabłkowy
  • herbata miętowa
  • bakalie (orzechy
  • migdały
  • rodzynki)

Alergeny
Alergeny1,5,7,8.

Obiad
  • Zupa grochowa z ziemniakami i koperkiem
  • paluszki rybne z fileta dorsza
  • ziemniaki
  • surówka z ogórka kwaszonego z jabłkiem
  • marchewką i natką
  • sok tłoczony jabłkowy

Alergeny
Alergeny 1,4,7,9.

Podwieczorek
  • Gofry brukselskie
  • dżem domowy truskawkowy
  • sok tłoczony pomarańczowy
  • winogrono.

Alergeny
Alergeny 1,3,7.

Czwartek

Śniadanie
  • Płatki jęczmienne na mleku
  • pieczywo mieszane* z masłem
  • sałata masłowa
  • rzodkiewka
  • szynka wiejska
  • serek twarogowy z owocami
  • jabłko
  • herbata z cytryną.

Alergeny
Alergeny1,7.

Obiad
  • Zupa neapolitanka z ziemniakami i natką
  • gulasz mięsny w sosie warzywnym
  • kasza gryczana niepalona
  • marchewka mini na parze
  • sok tłoczony jabłkowy.

Alergeny
Alergeny 1,3,7,9.

Podwieczorek
  • Legumina na mleku
  • mus malinowo- truskawkowy z jogurtem naturalnym
  • sok tłoczony wiśniowy do picia
  • banan.

Alergeny
Alergeny1,7.

Piątek

Śniadanie
  • Kakao na mleku z miodem
  • pieczywo mieszane* z masłem
  • sałata masłowa
  • krakowska z fileta
  • ogórek kiszony
  • jajko na twardo ze szczypiorkiem
  • marchewka
  • woda miodowo- cytrynowa.

Alergeny
Alergeny 1,3,7.

Obiad
  • Zupa ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki
  • pierogi z twarogiem białym
  • polewa śmietanowa
  • sok tłoczony jabłkowy.

Alergeny
Alergeny 1,3,7,9.

Podwieczorek
  • Ciasto maślane z wiśniami i jabłkami- własnego wypieku
  • sok tłoczony owocowy
  • jabłko

Alergeny
Alergeny 1,3,7.

30.05.2022-31.05.2022

Poniedziałek

Śniadanie
  • Kakao na mleku z miodem
  • pieczywo mieszane* z masłem
  • polędwica gotowana
  • dżem własnego wyrobu niskosłodzony
  • sałata masłowa
  • papryka
  • jabłko
  • woda miodowo-cytrynowa.

Alergeny
Alergeny 1,7.

Obiad
  • Zupa koperkowa z ziemniakami
  • mięso drobiowe w sosie warzywnym
  • ryż brązowy
  • bukiet warzyw na parze
  • sok tłoczony wiśniowy.

Alergeny
Alergeny 1,7,9.

Podwieczorek
  • Chałka wytrawna z kruszonką
  • napój czekoladowy do picia
  • sok jabłkowy
  • gruszka.

Alergeny
Alergeny 1,7.

Wtorek

Śniadanie
  • Płatki jęczmienne na mleku
  • pieczywo mieszane* z masłem
  • szynka parzona
  • pasta serowo-jajeczna
  • sałata masłowa ogórek zielony
  • marchewka
  • herbata owocowa.

Alergeny
Alergeny 1,3,7,10.

Obiad
  • Zupa ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki
  • klopsy wieprzowe w sosie chrzanowym
  • kasza jęczmienna gruba
  • surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem
  • sok tłoczony.

Alergeny
Alergeny 1,3,7,9.

Podwieczorek
  • Strucla domowa z twarogiem półtłustym o smaku waniliowym
  • sok owocowy do picia
  • jabłko.

Alergeny
Alergeny 1,3,7.

 

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
    b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
    c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
    d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
    b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )
    b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
    c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
    d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
    a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
    b) laktitolu;
  8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
  13. Łubin i produkty pochodne;
  14. Mięczaki i produkty pochodne.
    (1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.