Jadłospis

14.09 18.09.2020

Poniedziałek

Śniadanie
  • Kakao na mleku z miodem
  • pieczywo mieszane* z masłem
  • szynka wędzona
  • miód płynny
  • sałata masłowa
  • papryka kolorowa
  • jabłko
  • herbata żurawinowa z cytryną.

Alergeny
1,7

Obiad
  • Zupa jarzynowa z ziemniakami i koperkiem
  • risotto mięsne z warzywami
  • ryż pełnoziarnisty paraboliczny
  • ogórek kiszony
  • sok tłoczony jabłkowy.

Alergeny
1,7,9

Podwieczorek
  • Pieczywo mieszane* z masłem
  • polędwica z wędzarni
  • pomidor
  • sałata masłowa
  • herbata malinowa
  • banan.

Alergeny
1,7

Wtorek

Śniadanie
  • Musli na mleku
  • pieczywo mieszane z masłem*
  • krakowska z fileta
  • dżem własnego wyrobu niskosłodzony
  • sałata masłowa
  • rzodkiewka
  • marchewka
  • herbata z cytryną i miodem.

Alergeny
1,5,7,8

Obiad
  • Zupa pomidorowa na bazie soku ze świeżych pomidorów z natką i makaronem
  • kotlet ze schabu środkowego w panierce z otrębami
  • ziemniaki
  • mizeria z jogurtem naturalnym i koperkiem
  • sok tłoczony wiśniowy.

Alergeny
1,3,7,9

Podwieczorek
  • Kasza manna gotowana na mleku
  • mus z truskawek deserowych
  • chrupki kukurydziane
  • soczek owocowy ze słomką.

Alergeny
1,7

Środa

Śniadanie
  • Kawa zbożowa na mleku z miodem
  • pieczywo mieszane* z masłem
  • filet z indyka wędzony
  • sałata masłowa
  • ogórek zielony
  • ser żółty
  • herbata miętowa
  • bakalie (orzechy
  • migdały
  • rodzynki)

Alergeny
1,5,7,8

Obiad
  • Zupa ryżanka z ziemniakami i natką
  • mięso z fileta indyka w sosie salsa
  • kasza jęczmienna perłowa
  • bukiet warzyw na parze,(brokuły
  • marchewka mini
  • fasolka żółta) sok tłoczony wiśniowy.

Alergeny
1,7,9

Podwieczorek
  • Pieczywo mieszane* z masłem
  • schab własnego wypieku w ziołach
  • papryka czerwona
  • sałata masłowa
  • herbata owocowa
  • winogrono.

Alergeny
1,7.

Czwartek

Śniadanie
  • Płatki jęczmienne na mleku
  • pieczywo mieszane* z masłem
  • sałata masłowa
  • ogórki kiszone
  • polędwica z wędzarni
  • pata serowo- jajeczna ze szczypiorkiem
  • jabłko. herbata z cytryną.

Alergeny
1,3,7,10

Obiad
  • Zupa szczawiowa z ziemniakami i natką
  • pierogi z truskawkami z polewą śmietanową- jogurtową
  • jabłko świeże słodkie
  • sok tłoczony wiśniowy.

Alergeny
1,3,7,9

Podwieczorek
  • Placuszki drożdżowe –wytrawne z jabłkami
  • sok tłoczony owocowy
  • gruszka.

Alergeny
1,3,7

Piątek

Śniadanie
  • Kakao na mleku z miodem
  • pieczywo mieszane* z masłem
  • sałata masłowa
  • krakowska z fileta
  • rzodkiewka
  • jajko na twardo ze szczypiorkiem
  • marchewka
  • woda miodowo- cytrynowa.

Alergeny
1,3,7

Obiad
  • Zupa parzybroda z białej kapusty z natką
  • filet z miruny na parze w ziołach
  • warzywa po grecku
  • ziemniaki
  • sok tłoczony jabłkowy.

Alergeny
1,4,7,9

Podwieczorek
  • Ciasto domowe niskosłodzone z jabłkiem i wiśnią
  • kisiel truskawkowy
  • do picia,

Alergeny
1,7

 

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
    b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
    c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
    d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
    b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )
    b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
    c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
    d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
    a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
    b) laktitolu;
  8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
  13. Łubin i produkty pochodne;
  14. Mięczaki i produkty pochodne.
    (1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Font Resize