Jadłospis

25 - 29 listopada

Poniedziałek

Śniadanie
  • Kakao na mleku
  • pieczywo mieszane z masłem
  • wędlina
  • miód
  • sałata
  • papryka
  • napój miodowo-cytrynowy.

Alergeny
Alergeny 1,6,7.

Obiad
  • Zupa dyniowa z pestkami i natką
  • klops w sosie koperkowym
  • kasza pęczak
  • fasolka szparagowa
  • sok.

Alergeny
Alergeny 1,3,7,9.

Podwieczorek
  • Pieczywo mieszane z masłem
  • frankfurterki
  • keczup
  • herbata miętowa
  • winogrono.

Alergeny
Alergeny 1,7.

Wtorek

Śniadanie
  • Płatki jęczmienne na mleku
  • pieczywo mieszane z masłem
  • wędlina drobiowa
  • pasta jajeczno- serowa
  • sałata
  • ogórek zielony
  • herbata malinowa
  • jabłko.

Alergeny
Alergeny 1,3,7,8,10.

Obiad
  • Zupa jarzynowa z natką
  • eskalopki
  • ziemniaki
  • surówka z białej rzepy
  • napój z soku.

Alergeny
Alergeny 1,3,7,9.

Podwieczorek
  • Ryż z owocami (ananas
  • brzoskwinia
  • jabłko)
  • z polewą śmietanową
  • sok porzeczkowy.

Alergeny
Alergeny 1,7, 8.

Środa

Śniadanie
  • Kawa zbożowa na mleku
  • pieczywo mieszane z masłem
  • wędlina
  • dżem domowy
  • sałata
  • pomidor
  • herbata owocowa
  • bakalie.

Alergeny
Alergeny 1,5,7, 8.

Obiad
  • Zupa żółta z natką
  • potrawka z indyka
  • ryż
  • buraki gotowane
  • sok jabłkowy.

Alergeny
Alergeny 1,7,8,9.

Podwieczorek
  • Pieczywo mieszane z masłem
  • wędlina domowa
  • sałata
  • papryka
  • herbata miętowa
  • banan.

Alergeny
Alergeny 1,7.

Czwartek

Śniadanie
  • Płatki owsiane na mleku
  • pieczywo mieszane z masłem
  • wędlina drobiowa
  • serek naturalny z żurawiną
  • sałata
  • papryka
  • herbata malinowa
  • jabłko.

Alergeny
Alergeny 1,7,8.

Obiad
  • Zupa zacierkowa z natką
  • filet z dorsza
  • ziemniaki
  • surówka meksykańska
  • napój z soku.

Alergeny
Alergeny 1,3,4,7,9.

Podwieczorek
  • Makaron z truskawkami
  • sok porzeczkowy
  • kiwi.

Alergeny
Alergeny 1,7.

Piątek

Śniadanie
  • Kakao na mleku
  • pieczywo mieszane z masłem
  • wędlina
  • jajko ze szczypiorkiem
  • sałata
  • ogórek
  • napój
  • marchewka.

Alergeny
Alergeny 1,3,6,7.

Obiad
  • Barszcz ukraiński z natką
  • kluski leniwe
  • surówka z marchewki i jabłka
  • sok.

Alergeny
Alergeny 1,3,7,9.

Podwieczorek
  • Rogalik maślany
  • miód
  • pomarańcze.

Alergeny
Alergeny 1,7.

 

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
    b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
    c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
    d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
    b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )
    b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
    c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
    d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
    a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
    b) laktitolu;
  8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
  13. Łubin i produkty pochodne;
  14. Mięczaki i produkty pochodne.
    (1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Font Resize